Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσφέρει μεν καλής ποιότητας στρώματα, τα οποία όμως παραμένουν στο κρεβάτι τουλάχιστον για 10-20 χρόνια, χωρίς να αερίζονται επαρκώς και να καθαρίζονται αποτελεσματικά. Ο άνθρωπος υπολογίζεται ότι περνάει το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι. Η επαφή με το στρώμα είναι άμεση, άσχετα αν συστηματικά αλλάζουμε τα σεντόνια και πλένουμε τα σκεπάσματα. Η έρευνα δείχνει ότι ένα καινούργιο στρώμα σε ένα μήνα, θα έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 ακάρεα & σε ένα χρόνο πάνω από 1.500.000 ακάρεα! Όσο πιο παλιό είναι ένα στρώμα τόσο περισσότερους βλαβερούς μικροοργανισμούς θα έχει συγκεντρώσει.
Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι αόρατοι μικροοργανισμοί που ζουν, τρέφονται, αποβάλλουν τα περιττώματά τους, αναπαράγονται & πεθαίνουν μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά, τις μοκέτες, τα λούτρινα παιδικά παιχνίδια. Τρέφονται από την πιτυρίδα, τα νεκρά κύτταρα δηλαδή, που αποκολλώνται με τη φυσική διαδικασία της απολέπισης από το ανθρώπινο σώμα. Αποβάλλουν τα περιττώματά τους τουλάχιστον 20-30 φορές την ημέρα! Η αναπαραγωγή τους γίνεται με ταχείς ρυθμούς και η ανάπτυξη του πληθυσμού τους ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Ζουν από μερικές μέρες μέχρι μήνες. Ακόμη όμως και τα νεκρά ακάρεα γίνονται τροφή για άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι εξίσου βλαβεροί για τον άνθρωπο.
Η παρουσία της γουανίνης, μιας ορμόνης που περιέχεται στα περιττώματα των ακάρεων θεωρείται το κύριο αίτιο εμφάνισης αλλεργιών, φαγούρας, δύσπνοιας, πρωινού και νυχτερινού βήχα, δερματικών παθήσεων, ημικρανίας, κόπωσης, ατονίας και πολλών άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων και ιδιαίτερα βλαβερών για την υγεία του ανθρώπου. Τα ακάρεα δεν είναι εποχιακά και έτσι τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν στον άνθρωπο μπορούν να είναι συνεχή, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
Συνιστάται ο καθαρισμός στρώματος να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο!